Més esport

L’esport, lluny encara de la igualtat de gènere

El 75 per cent de les llicències federatives son d’homes i només el 15 per cent del col·lectiu d’entrenadors són dones

L’últim estudi elaborat per l’Institut Català de les Dones i l’INEFC confirma els biaixos de gènere en aquest sector, sobretot en l’àmbit de la competició. Així, el 75 % de les llicències federatives esportives a Catalunya son d’homes front un 25 % de dones (2019), una tendència que es manté d’aquests darrers anys amb pocs canvis. L’estudi també remarca que, per exemple, en les competicions universitàries la presència de les dones és només del 9 %.

El treball també detecta una gran desigualtat de gènere pel que fa a la figura dels entrenadors. “L’ocupació en entrenadores i entrenador esportius continua sent un espai d’homes. Les feines que representen esferes de responsabilitat, poder o superioritat moral són els que més resistències oposen a que les dones hi accedeixen” assenyala l’estudi. Les darreres dades indiquen que en aquest àmbit les dones representen poc més del 15 per cent del total d’aquest col·lectiu, un percentatge que ha baixat respecte el 2018, que es va acostar al 20 per cent.

El dossier estadístic, anomenat ‘Dones en l’esport’ posa de manifest també que les dones participen més en esports no competitius i que es manté una forta segregació horitzontal per tipologies esportives en base a estereotips. Se segueixen perpetuant alguns rols socials i les dones estan més federades en determinats esports que tradicionalment s’associen a la feminitat (ball, gimnàstica, patinatge, etc.) els quals no son tan reconeguts com aquells àmpliament representats per homes doblant la proporció de federats en alguns casos. En esports com el futbol o el motociclisme el nombre de federats masculins supera àmpliament el 90 per cent i en gimnàstica la situació és gairebé a l’inversa, amb un 88 per cent de dones federades.

Canvi de tendència

On sí que es reflecteix finalment un canvi de tendència és en les dades de persones esportives d’alt nivell. La representació d’homes i dones gairebé és igualitària i durant el 2020 les dones van superar per primer cop (51 a 49) als homes en aquest àmbit.

La composició de les juntes directives de les federacions esportives catalanes estan majoritàriament conformades per homes. Això sí, la proporció de dones en les juntes directives ha augmentat un 12 % en 20 anys, passant del quasi 9 % l’any 2000 al 20,7 % a 2020.

També hi ha altres espais de discriminació, com l’ús dels camps. Les dones en fan un ús mínim, que no arriba al 2% front un 17% dels homes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.